Overslaan en ga direct naar de inhoud

Do do's and dont's bij het kopen van vintage design

Ronde Tulip-eettafel en -stoelen van Eero Saarinen (1957, Finland). Foto: Anne Timmer.
Ronde Tulip-eettafel en -stoelen van Eero Saarinen (1957, Finland). Foto: Anne Timmer.

We vroegen de experts om tips: hoe ga je om met vintage design meubels dat waardevol is? Hoe behandel je het materiaal? En waarom moet je bijvoorbeeld nooit aan stickertjes krabben?

Heb je zelf een oude schat binnengehaald, behandel die dan vooral met respect. Maak hem heel rustig schoon, met een heel zacht borsteltje. 'Tender', zoals Jarno Kooijman het noemt. Ga nooit, maar dan ook nooit, ruw zitten boenen met water en zeep. Het kan het vaak zo mooie platina dat wat over de leeftijd van een stuk vertelt onherstelbaar aantasten. Boenen met water en zeep op een stoffen of leren bekleding is helemaal uit den boze. Het maakt de vlekken alleen maar erger. Beter is het een deskundige vlekkenverwijderaar te laten komen die het in een uur gefikst heeft. 

Ook nooit doen: in een overijverige opknapbui een oud labeltje of een sticker van een oud meubel afkrabbelen, zoals Jarno Kooijman dat eens deed in zijn beginjaren bij een lamp van het vorige eeuw zo vernieuwende lampenmerk Stilnovo. Dat stickertje kan een verschil van duizenden euro’s maken en is ook weer een indicatie van de echtheid.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Een make-over van een twintigste-eeuws stuk design kan tot spectaculaire resultaten leiden, maar ook daarbij is voorzichtigheid geboden. Ga geen oude lampenkap overspuiten, want juist die kleine barstjes kunnen mooi zijn en ook weer een aanwijzing voor de leeftijd. Als je een meubel een nieuwe bekleding wil geven en niet heel handig bent, ga dan vooral naar een goede stoffeerder.

Wie heel creatief is ‘cycelt’ zijn object ‘up’ door er een nieuw stuk van te maken, zoals Dési van Rhee deed met twee negentiende-eeuwse Chinese vazen. Ze zette er een paar smaakvolle lampenkappen op en het resultaat is prachtig.

Schatzoeken

Zoeken naar schatten is voor velen een hobby, maar deze experts hebben er hun werk van gemaakt. Waar vinden ze de mooiste meubels en kunst? En welke vondst zullen ze nooit vergeten? In de nieuwste Residence lees je er alles over. Lees ook ons interview: Dési van Rhee ziet per dag honderden antieke meubels op haar scherm voorbijkomen.

Tekst: Emilie Escher

INSPIRATIE

Back to top