Saint Martin, Gilleam Trapenberg, 2020
Amsterdam, van 21 tot en met 24 november
UNFAIR24 is een kunstbeurs in de Gashouder bij Westergas in Amsterdam, waar meer dan 40 kunstenaars, van gevestigde namen tot opkomend talent, hun allernieuwste werken tonen. Denk aan schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie, video, textiel en zelfs performance art. Wat dit evenement zo bijzonder maakt, is dat je de kunstenaars zelf kunt ontmoeten en hun verhalen kunt horen. Naast rondkijken kun je ook meedoen: er zijn workshops waar kunstenaars je de kneepjes van het vak leren, en voor kinderen (vier tot twaalf jaar) is er de Junior Art School, waar ze een dagje kunstenaar kunnen zijn. Er worden rondleidingen georganiseerd onder andere door de Young Collectors Circle. Zaterdag wordt extra feestelijk, met allerlei activiteiten zoals lezingen, performances, een wijn- en kunstpairing, een koffieproeverij en zelfs een repairshop voor je kleding. Leuk detail: de ruimte is ontworpen door Studio Verter, die materialen van eerdere edities hebben hergebruikt.
Alkmaar, 18 november
De Joost Zwagerman Lezing is een jaarlijks evenement vol kunst, literatuur en muziek, ter ere van Joost Zwagerman als schrijver, criticus en kunstliefhebber. Dit jaar wordt de lezing verzorgd door kunsthistoricus en journalist Cathelijne Blok, bekend van het kunstplatform The TittyMag. Naast de lezing is er muziek van de avontuurlijke band Kruidkoek en poëzie van schrijver en dichter Joost Oomen. Tijdens de avond wordt ook de Joost Zwagerman Essayprijs 2024 uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor essaytalent. De presentatie is in handen van schrijver Roos van Rijswijk, en na afloop kun je in de foyer van Theater De Vest nog gezellig borrelen, boeken bekijken en dansen.
When Roots Start Riding Horses, Carmen Schabracq
Amsterdam, 22 november tot en met 22 december
In deze solotentoonstelling, When Roots Start Riding Horses, toont Carmen Schabracq een nieuwe serie textielwerken, sculpturen en schilderijen, geïnspireerd op haar familiegeschiedenis en culturele erfenis. De basis voor de tentoonstelling is een diepgaand onderzoek naar haar afkomst: Schabracqs familie, die in de 18e eeuw uit het Tsjechische Zebrak naar Amsterdam kwam. In het Jiddisch lijkt Zebrak op "Schabracq," het oud-Nederlandse woord voor paardenkleed of sjabrak. Dit sjabrak, een symbool van de drager en de migrant, speelt een centrale rol in haar nieuwe werken.
Fotografie: Viviane Sassen voor Kunstmuseum Den Haag
Den Haag, 21 september tot en met 26 januari 2025
In deze tentoonstelling zijn Dior's baanbrekende ontwerpen en blijvende invloed op de hedendaagse mode te zien. Dior’s eerste collectie uit 1947, bekend als de ‘New Look’, introduceerde een nieuw vrouwelijk silhouet met vloeiende rokken en smalle tailles, dat wereldwijd als revolutionair werd beschouwd. De tentoonstelling plaatst Dior’s erfgoed in dialoog met het werk van opvolgers zoals Yves Saint Laurent en Maria Grazia Chiuri, de eerste vrouwelijke Creative Director bij Dior. Chiuri herinterpreteert Dior’s visie op vrouwelijkheid door hedendaagse ontwerpen die kracht en onafhankelijkheid uitstralen. Speciaal voor deze expositie maakte de Nederlandse kunstenares Viviane Sassen een fotoserie die Chiuri's hedendaagse interpretatie van Dior’s erfgoed verbeeldt.
Vrouwenjasje, ca. 1920-1940 Schenking Jan Dees & René van der Star
Amsterdam, 16 oktober 2024 tot en met 13 april 2025
Het Rijksmuseum ontvangt een omvangrijke collectie Modern Japans lak van verzamelaars Jan Dees & René van der Star. De verzameling is wereldwijd toonaangevend en bestaat uit 90 objecten. Zij schonken eerder hun kimonocollectie, een zevental kamerschermen en hun verzameling Zuidoost-Aziatische weefsels aan het Rijksmuseum en de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst.
In het Aziatisch Paviljoen is van 16 oktober 2024 t/m 13 april 2025 een selectie uit hun verzameling te zien, met onder meer 34 lakobjecten en 11 vrouwenkimono's.
Campagnebeeld SHAPE - body, fashion, identity. Fotografie: Elmo Mistiaen
Tilburg, van 16 november 2024 tot en met 30 maart 2025
De tentoonstelling SHAPE neemt je mee in een fascinerende wereld van textiel, waar surreële en futuristische ontwerpen, geïnspireerd op het menselijk lichaam, de maakbaarheid van het lichaam en identiteit onderzoeken. De expositie stelt schoonheidsidealen ter discussie en verkent hoe moderne technologieën zoals avatars, filters en AI invloed hebben op ons zelfbeeld. De toegankelijkheid van cosmetische ingrepen en het open gesprek over identiteit, seksualiteit en genderrollen roepen vragen op over ons hybride zelfbeeld. SHAPE toont sculpturale mode en body-related art, met ontwerpen van bekende namen zoals Iris van Herpen, naast digitale mode en unieke installaties die in het TextielLab zijn gecreëerd.
Rotterdam, van 4 oktober tot en met 15 december
De komende maanden presenteert Brutus Space een overzichtstentoonstelling van Ossip, winnaar van de Brutus Prijs 2023, met de titel ALLE-ANDEREN. De tentoonstelling is opnieuw gecureerd door Maarten Spruyt, art director en vormgever, die eerder verantwoordelijk was voor de groepstentoonstelling Through Bone and Marrow (2023) bij Brutus. ALLE-ANDEREN biedt, samen met de muziek en soundscapes van Dick Raaijmakers en een speciaal voor deze expositie gemaakte kunstfilm van Anduo Lucia, een intense zintuiglijke beleving die je niet mag missen.
Keul en Paard
Amsterdam, vanaf 27 september 2024 tot en met 12 januari 2025
De tentoonstelling Aziatisch brons. 4000 jaar schoonheid in het Rijksmuseum brengt ruim 75 bronzen meesterwerken samen uit landen als India, China, Japan en Thailand, variërend van eeuwenoude religieuze beelden tot eigentijdse kunst. Veel van deze stukken, zoals een Boeddha-beeld uit Thailand, zijn voor het eerst in Nederland te bewonderen. De expositie laat zien hoe brons door de eeuwen heen gebruikt werd om hemel en aarde te verbinden, met indrukwekkende objecten zoals spiegels, wapens, en wierookbranders in de vorm van fabeldieren. De tentoonstelling biedt naast de kunstwerken ook een multimediatour, workshops, een familiespel en een symposium.
Vincent Dams, Green Rubies, 2020
Otterlo, vanaf 14 september 2024 tot 2 februari 2025
Vincent Dams' tentoonstelling, "The Enzo Diga Story," toont een fictieve filmmaker, Enzo Diga, door middel van schilderijen, storyboards, filmsets, en posters. De expositie loopt van 14 september 2024 tot 2 februari 2025. Dams creëerde in 2017 een reeks tekeningen die als storyboard dienen voor Diga's fictieve jeugd, waarin zijn levensloop zich in twee richtingen vertakt: hij sterft of overleeft. Het absurde en geloofwaardige worden vermengd; Diga wordt bijvoorbeeld geboren met een snor en schiet enkel laatste scènes. Dams benadrukt de kracht van kunst om het onmogelijke mogelijk te maken door illusies te creëren.
Dior, 2019. Fotografie: Viviane Sassen and Stevenson
Amsterdam, vanaf 21 september
De tentoonstelling PHOSPHOR: Art & Fashion biedt een uitgebreide kijk op meer dan dertig jaar werk van de Nederlandse kunstenaar Viviane Sassen. Met meer dan 200 kunstwerken, waaronder fotografie, collage, beschilderde prints en videokunst, vult haar eigenzinnige en eclectische visuele oeuvre vrijwel het gehele pand van Foam. Deze tentoonstelling is het eerste grootschalige retrospectief van de modefotograaf en beeldend kunstenaar in Nederland en richt zich op twee centrale thema’s: de rol van intimiteit in haar werk en haar voortdurende zoektocht naar nieuwe fotografische vormen.
Ontwerp Claes Iversen. Fotografie: Peter Stigter
Baarn, 22 november tot en met 23 februari
De wintertentoonstelling "Schitteren op Soestdijk" vindt plaats van 22 november 2024 tot 23 februari 2025 in Paleis Soestdijk. Deze expositie biedt een kijkje in het koninklijk hofleven, met een focus op koninklijke baljurken en juwelen. Bezoekers kunnen genieten van tiara’s, broches en andere sieraden, met collecties van particuliere verzamelaars en het Diamantmuseum. Daarnaast worden hedendaagse kunstwerken, mode en fotografie tentoongesteld, waaronder werken van Hans van Bentem, de Verhoeven Twins, en foto's van Koninklijk Huis-fotograaf Patrick van Katwijk. Ook zijn creaties van modeontwerpers als Benchellal en Claes Iversen te zien.
Fotografie: Gerard Schachmes
Parijs, vanaf 20 april tot en met 24 november
Voor de 60e Internationale Kunsttentoonstelling, La Biennale di Venezia, presenteert de Fondation Louis Vuitton Je Est Un Autre, een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Ernest Pignon-Ernest in de Espace Louis Vuitton Venezia. Het project maakt deel uit van het "Hors-les-murs" programma van de Fondation, dat internationale artistieke projecten naar een breed publiek brengt. Door levensgrote afbeeldingen te maken op specifieke locaties, verkent de kunstenaar de lotgevallen van individuen die conventies doorbreken. De tentoonstelling, samengesteld door Suzanne Pagé en Hans Ulrich Obrist, wordt vergezeld door een publicatie met reproducties, opmerkingen van de kunstenaar en gesprekken over zijn werk.
Schouderstuk, Kunstenaarscollectief StiQS
Schoonhoven, vanaf 8 april 2024
In het najaar van 2022 begonnen de leden van kunstenaarscollectief StiQS met een nieuw avontuur. Normaal is textiel het medium van hun kunst. Textiel is zacht, tactiel, soepel, teer en kwetsbaar. Nu onderzocht StiQS een heel ander materiaal: metaal. Metaal is hard, glanzend, maar toch ook wel tactiel. Dit bracht compleet nieuwe uitdagingen: knippen werd vervangen door zagen, borduren door walsen en hameren, en de naald door een spijker of boor. Expositie ZilverStiQSel verbindt het materiaal textiel en metaal.
Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)
Groningen, vanaf 10 oktober 2023
Vanaf 10 oktober 2023 is in de vaste collectie van het Groninger Museum een aantal foto’s van fotograaf Erwin Olaf te zien. Olaf overleed op 20 september op 64-jarige leeftijd. Het Groninger Museum is in het bezit van een groot aantal werken van Erwin Olaf. Deze expositie is een greep uit die collectie: 11 foto’s uit de series Blacks (1990), After Rodin (2016) en Chessmen (1987-1988).
Nu te bezoeken in Haarlem
In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize)