De oprichters en eigenaren van ontwerpstudio Even Eleven wonen in dit honderd jaar oude huis in Bussum, dat ze compleet renoveerden en zelf inrichtten. Hun stijl: een combinatie van vintage en modern design én eclectische objecten.
Op het moment dat ze hun eerste kind verwachtten, kochten Pieter Jager en Michelle Jager-van ’t Hof dit huis, dat decennialang niet was aangepast. De oprichters van Even Eleven besloten het pand compleet te vernieuwen, de renovatie duurde acht maanden. De authentieke stijl van de woning, gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw, had het stel aangetrokken – die moest dus bewaard blijven. Tegelijkertijd wilden ze ook hun persoonlijke stempel erop drukken. Zodoende bedachten ze een ontwerp dat recht doet aan de eeuw geschiedenis die het pand behelst.
Zo bevatte de ruit van de erker geweldig glas-in-lood, maar hadden sommige delen de tand des tijds niet goed doorstaan. Pieter en Michelle vonden een glazenmaker die het ontwerp van de bestaande panelen namaakte, om daarmee de beschadigde onderdelen te vervangen. Ook werd hetzelfde glas-in-lood gebruikt voor de aanbouw om deze bij de originele bouwstijl te betrekken. De houten visgraatvloer past zowel bij de 1920-stijl van het pand als bij de moderne meubels en de eclectische kunstcollectie. Ingetogen Farrow & Ball-verftinten creëren een rustige basis voor het interieur.
De gerenoveerde zwarte open haard en schouw, gevonden bij een zaak voor oude bouwmaterialen, vallen tegen die achtergrond extra op. In lijn met de jarentwintigstijl heeft zowel de keuken als de badkamer een weelderige sfeer. De op maat gemaakte keuken is nachtblauw met goudkleurige accenten en opnieuw beklede barkrukken, de badkamer zwart met goudkleurige details. En terwijl het gebruik van messing meubels refereert aan de twenties, zijn de stalen deuren en robuuste eethoek juist modern-industrieel.
Opvallend genoeg waren de bewoners op het moment van de verbouwing nog helemaal geen gevestigde interieurontwerpers. Michelle verliet haar werk in de pr, deed een cursus interieurontwerp en startte een baan bij een bekende designstudio. Kort daarna realiseerde Pieter zich dat hij niet gelukkig was in de zakenwereld. Het stel besloot een droom waar te maken en vertrok voor drie maanden naar Zuid-Afrika: daar werd het idee geboren voor Even Eleven Interior Design. Vier uur na hun thuiskomst in Nederland kregen ze de sleutel van hun ruimte in Naarden-Vesting en werd hun volgende wens realiteit. Inmiddels hebben de twee een hele reeks projecten op hun naam staan: van een monumentaal herenhuis tot een nieuw penthouse, ski-chalet en meerdere Gooise villa’s. Het belangrijkste project is zonder twijfel hun eigen huis, dat ze van een gedateerd gebouw omtoverden tot een levendig en stijlvol thuis voor een jong gezin.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.
‘In tegenstelling tot veel mensen worden wij niet afgeschrikt door het opnieuw uitvinden van een huis of interieur. Sterker nog, daar houden we van. Het geeft zo veel geluk en voldoening om een huis te bedenken dat precies klopt, hoe extreem een renovatie ook is,’ aldus Michelle. Dat is ook precies wat ze deden met hun eigen woning. Pieter: ‘Natuurlijk was het een uitdaging, maar dan maakte het juist leuk. Zien hoe onze ideeën vorm kregen was de motivatie die we nodig hadden om door te gaan, tot we de finish bereikten.’ Nou ja, finish: voor nu dan. Wie weet wat voor trends ze nog zullen implementeren in hun eigen huis.
De harten van dit koppel gaan namelijk sneller kloppen door het zien en ontdekken van ontwerpers en producten vanuit de hele wereld. ‘Wij combineren graag moderne meubels met vintage objecten, zoals de Doria Leuchten-muurlamp via Cocoon Collectables en de Börje Johanson-barkrukken via Morentz, die we opnieuw bekleedden met Kelly Wearstlerstof.’
De producten van deze designer zijn favoriet bij Even Eleven, daarnaast houdt het stel van materialen van Pierre Frey en Dedar. Het interieur zou echter niet compleet zijn zonder de souvenirs van hun reizen naar Kenia, Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika. Ook belangrijk is hun kunstcollectie. ‘Het eerste belangrijke werk dat we kochten was een foto van de Zuid-Afrikaanse Mohau Modisakeng, tijdens Unseen. Later verwierven we bijvoorbeeld ook stukken van Klaus Staudt, Ewerdt Hilgemann en Carel Visser.’ Naast hun liefde voor kunst en design beïnvloeden momenteel Michelle en Pieters kleine kinderen Olivier en Fé hun ontwerpkeuzes. ‘Een goed voorbeeld is de sterke bankbekleding, misschien verandert die ooit nog.’ Zo groeit het interieur met hen mee, en wie weet ontwerpen ze ooit hun eigen meubels. Dit koppel houdt wel van een uitdaging.
Gepubliceerd in Residence No. 10, 2021 verkrijgbaar online. Fotografie: Muk van Lil / CocoFeatures | Tekst: Geraldine Nesbitt | Tekstbewerking: Lisa Goudsmit / eveneleven.nl