Wil je graag een goede woonverzekering afsluiten, maar loop je steeds vast? Je bent niet de enige. Veel mensen weten niet precies wat ze nodig hebben als ze hun woning willen verzekeren. Dit kan tot vervelende situaties leiden. In het ergste geval denk je dat je goed verzekerd bent, terwijl je dat in werkelijkheid helemaal niet bent. In het minst erge geval heb je verzekeringen afgesloten die je helemaal niet nodig hebt waardoor je dus onnodig veel premie betaalt. Genoeg reden dus om een keer te kijken wat je nodig hebt om tot een goede woonverzekering voor jouw situatie te komen. Wat namelijk een passende verzekering is, is voor iedereen weer verschillend. We zetten de feiten graag voor je op een rijtje.
Meer verzekeringen afsluiten is niet altijd de beste optie
Verzekeringen zijn bedoeld om je minder risico’s te laten lopen. Ongelukken kun je met een verzekering helaas niet voorkomen, maar je kunt wel voorkomen dat je diep in de problemen terechtkomt, omdat je niet in staat bent je problemen op te lossen. Toch wil dat niet zeggen dat hoe meer verzekeringen je afsluit, hoe verstandiger je te werk gaat. Een goede woonverzekering is een polis die aansluit bij je woonsituatie. Huurders hebben namelijk minder verzekeringen nodig dan mensen die een eigen huis gekocht hebben. De eerste groep heeft voldoende aan enkel een inboedelverzekering. Hiermee kun je de schade herstellen die ontstaan is aan de spullen in je huis. Omdat je huisbaar verantwoordelijk is voor de schade die aan het pand zelf ontstaat, hoe je geen opstalverzekering af te sluiten. Heb je een eigen woning gekocht, dan ligt dit anders.
Woning gekocht? Kies een inboedel- en opstalverzekering
Als je een huis gekocht hebt, is het ook van groot belang dat je een inboedelverzekering afsluit. Er staan immers ook spullen in je koophuis en dus moet je deze goed laten verzekeren. Een goede woonverzekering voor woningeigenaren bestaat echter uit een inboedel- en opstalverzekering. Stel bijvoorbeeld dat er brand uitbreekt in je woning, dan zal de schade zich niet alleen beperken tot je spullen; ook je woning zelf zal grote schade oplopen. Om deze schade te kunnen repareren, heb je een opstalverzekering nodig. Met deze polis kun je alles omtrent de structuur van je woning laten herstellen. Hier valt niet alleen je woning zelf onder, maar ook alles wat je aan je woning vastgemaakt hebt. Je kunt hierbij denken aan de zonnepanelen die op je dak liggen. Raken deze om welke reden dan ook beschadigd, dan kun je je verzekeraar vragen om de onkosten te vergoeden.
Maak je verzekering op maat met aanvullende dekkingen
Een verzekering is het vangnet dat je hoopt te hebben wanneer je door rampspoed getroffen wordt. Vandaar dat we je aanraden om je woonverzekering tot in de puntjes af te stemmen. Dit kun je doen door middel van aanvullende dekkingen. Heb je jonge kinderen die bijvoorbeeld graag voetballen? Neem dan een extra dekking voor ruitschade. Gaat er eens een bal door de ruit, dan staat je verzekeraar klaar om de schade uit te keren. Ook kun je je mobiele elektronica extra laten verzekeren. Loop je eens schade op aan je telefoon, of iemand anders in je gezin, dan kun je deze schade meteen en op kosten van je verzekeraar weer laten herstellen. Dat voorkomt hoge kosten, maar ook heel veel stress.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Univé.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.