Overslaan en ga direct naar de inhoud

Nay Palad Hideaway: een spectaculair doch intiem resort

Fotografie: Nay palad Hideaway.
Fotografie: Nay palad Hideaway.

De Belgische ex-voetballer, zakenman en Dedon-oprichter Robert Dekeyser en zijn dochter Caroline heropenden vorig jaar het Nay Palad Hideaway. Het resort is spectaculair, maar toch intiem.

Het voormalige Dedon Resort in de Filipijnen is als een feniks uit de Stille Oceaan herrezen. Na de verwoesting door supertyfoon Odette in 2021 werd het resort volledig herbouwd en heropend onder de naam Nay Palad Hideaway. ‘Nay palad’ betekent in het Filipijns ‘moeders handen’ en verwijst naar hun gemeenschapsproject in Cebu, waar vrouwen de vaardigheden leren om producten als handtassen te maken. Het resort is het geesteskind van de Belgisch- Oostenrijkse Robbert ‘Bobby’ Dekeyser en zijn in Londen gevestigde dochter Caroline. Het verhaal van Dedon - de naam is een samentrekking van de achternamen van Dekeyser zelf en zijn zwager Donapai - begon in 1990 toen Dekeyser een carrièreswitch maakte van profvoetballer naar fabrikant van luxe tuinmeubelen. De eerste jaren was Dedon een kleinschalig bedrijf met slechts enkele werknemers, maar het groeide al snel uit tot een grote speler. Internationale designers werden aangetrokken om te ontwerpen voor Dedon. Richard Frinier ontwierp de eerste serie en nadien volgden internationale topdesigners, onder wie Jean-Marie Massaud, Philippe Starck, Daniel Pouzet, Stephen Burks en Sebastian Herkner.

Fotografie: Nay Palad Hideaway.
Fotografie: Nay Palad Hideaway.
Fotografie: Nay Palad Hideaway.
Fotografie: Nay Palad Hideaway.

Dedon
Nay Palad Hideaway ligt op het zuidoostelijke puntje van het eiland Siargao in de Filipijnen, te midden van tien hectare groene tropische tuinen en tussen een wit zandstrand aan de Stille Oceaan en een oud mangrovebos. Het ontwerp van het hotel is van de hand van de in Boekarest geboren Daniel Pouzet. Deze kreeg internationale bekendheid door zijn Nestrest en de serie rieten meubelen Swingrest, voor Dedon in 2011 en 2012. Hij ontwierp ook het oorspronkelijke Dedon Resort. “Ik was enorm opgewonden en geïnspireerd toen Bobby me benaderde en me vroeg om samen Nay Palad Hideaway opnieuw op te bouwen. Ik dacht dat we het beste wat we konden al hadden gedaan toen we het resort in 2012 voor het eerst bouwden. Ik kon me niet voorstellen dat ik een kans zou krijgen het opnieuw te doen, én het daarmee naar een totaal nieuw niveau te tillen.” Dit betekent het gebruik van lokale natuurlijke materialen en de hulp van Filipijnse ambachtslieden - de meeste voormalige werknemers van Dedon. Alle meubels werden ter plaatse vervaardigd met traditionele technieken, waaronder natuurlijk ook de befaamde Dedon weeftechnieken.

Fotografie: Nay Palad Hideaway.
Fotografie: Nay Palad Hideaway.

Teruggeven
Op het vlak van duurzaamheid zegt Dekeyser dat ze voortdurend in ontwikkeling zijn en op zoek naar manieren om hun voetafdruk te verkleinen en hun duurzaamheid te vergroten. Bijna al het personeel is Filipijns, en hun acties bestaan onder meer uit het regelmatig schoonmaken van de kust, het behoud van de mangrove met herbeplanting en het voorlichten van lokale vissers over schade die dynamietvissen kan toebrengen aan het lokale zeeleven. ‘Als je naar een vreemd land komt, moet je luisteren en leren wat je kunt doen om het milieu en de lokale gemeenschap te helpen’ zegt hij. ‘Ik vind het geweldig dat we zo dicht bij de gemeenschap om ons heen staan. Na de tyfoon zijn veel mensen hun huis kwijtgeraakt, dat hebben we helpen herbouwen en we hebben ook plannen om een school te openen voor jongeren om hun te leren over duurzaamheid en gastvrijheid. Voor ons gaat het niet om het geld, we willen iets teruggeven en verschil maken.’

Vrijheid
De tien villa’s met uitgesproken schuine rieten daken liggen verspreid over het weelderig aangelegde terrein, met uitzicht op de tuin of de oceaan. Ze zijn allen toegankelijk via een ruim buitenterras met ligbedden en -stoelen, en de grotere Perlah- en Coral-villa’s hebben hun eigen privézwembad. Het grote gemeenschappelijke zwembad is omgeven door luchtige, nieuwe openbare ruimtes, van de Tree Lounge, die aan 300 jaar oude boomstammen hangt, tot de Dansuli Lounge met een handgeweven schoorsteen. Omgeven door met lelies gevulde watervijvers is het ook de perfecte plek voor een aperitief of cocktail, voordat u naar het restaurant gaat. Hier kijkt de twee verdiepingen tellende openluchtruimte uit op zee.

Fotografie: Nay Palad Hideaway.
Fotografie: Nay Palad Hideaway.
Fotografie: Nay Palad Hideaway.
Fotografie: Nay Palad Hideaway.

Het eten wordt bereid door chef-kok Père Massana, die bij de bereiding gebruik maakt van biologische ingrediënten uit de moestuin of van lokale leveranciers. Er is geen menu, omdat de gerechten afhankelijk zijn van ingrediënten die op de dag beschikbaar zijn. Zijn creaties zijn bijvoorbeeld gegrilde auberginesalade met cobia sashimi en ingelegde Chinese komkommer, of loempia Shanghai, grappig genoeg bekend als ‘Filipijnse loempia’s’. Net als voorheen heeft het resort een all-inclusive concept, hetgeen betekent dat alles, dus eten, drinken en activiteiten (zoals een ongelimiteerd aantal spabehandelingen) in het verblijf is inbegrepen. Het is allemaal ontworpen om gasten zich thuis te laten voelen, legt Dekeyser uit: “We hebben dit concept al vanaf het begin gehad. Eerst geloofden mensen het niet, omdat ze het niet gewend waren, maar ik wil niet dat dit een gewoon hotel wordt. Dit is een grote speeltuin waar gasten beslissen wat ze willen, ook al is dat de hele dag ontbijten. Ik wil dat mensen vrij zijn.”

Beleving
Met het adembenemende landschap en een scala aan activiteiten wordt Siargao Island vaak de surfhoofdstad van de Filipijnen genoemd, waar gasten kunnen surfen, watersporten en eilandhoppen. De Hideaway-spa is gespecialiseerd in Hilot - een Filipijnse massagetraditie die bekend staat om helende eigenschappen - en er is een speciaal yogapaviljoen en een openluchtbioscoop. Dekeyser wil graag dat gasten het eiland waar hij zo gepassioneerd over is ook ervaren. Vanuit de nieuwe, op maat ontworpen Jeepney van het resort kun je trektochten over het eiland maken, terwijl je onderweg hectares kokospalmen en wild struikgewas van weelderige jungle passeert. Stop bij de Maasin-rivier om te zwemmen met de lokale bevolking, ga surfen bij Cloud 9, of breng de dag door met eilandhoppen met een picknicklunch en sluit af met een glas prosecco op Naked Island, terwijl de zonsondergang de lucht een glorieuze pasteltint geeft. “Ik wil echt dat Nay Palad Hideaway meer is dan een resort. Ik wil er iets speciaals van maken, een manier van leven. Het gaat om de hele beleving waar gasten zichzelf kunnen zijn en kunnen doen wat ze willen”, zegt Dekeyser." naypaladhideaway.com

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Back to top