Gezelligheid, een welkom gevoel, warmte en een vleugje nostalgie. Dat is in een notendop de landelijke keukenstijl. Deze keuken nodigt uit tot gezellige diners bij kaarslicht, lang natafelen, een gezellige borrel, het ontvangen van vrienden of gewoon lekker samenzijn met het gezin. Alles in de keuken heeft een verhaal, en iedereen voelt zich er snel thuis.
De landelijke keuken grijpt terug naar de boerderijen op het platteland van rond 1900. Daar was de keuken het centrale punt van het huis. Op warme dagen stonden ramen en deuren open en bracht de zomerlucht de geur van gras en bloemen mee naar binnen, in de winter zat het gezin rond de tafel, bij de warmte van het fornuis. Bezoek werd er ontvangen – tenzij het voornaam bezoek was, dat in de woonkamer werd ontvangen –, arbeiders kwamen naar de keuken om te overleggen over de werkzaamheden op het land en in de avond werden er sokken gestopt, kleding versteld, de krant gelezen en een pijp gerookt.
Die sfeer van gezelligheid, warmte en leven wordt teruggehaald in de landelijke keukenstijl van tegenwoordig. Natuurlijke materialen, accessoires die verwijzen naar het vroegere plattelandsleven en een praktische inrichtingen vormen daarbij de basis van het interieur met landelijk tintje.
Natuurlijke materialen
Natuurlijke materialen voeren de boventoon in een landelijke keuken. Denk daarbij aan hout, natuursteen, wol, katoen, aardewerk en linnen. Een grote houten eettafel, katoenen gordijnen, linnen handdoeken, een aanrechtblad van natuursteen, het zijn enkele voorbeelden van het gebruik van natuurlijke materialen. Ze brengen de natuur van buiten naar binnen en geven een warme, gezellige sfeer. Bovendien zijn het duurzame materialen, die vaak een mensenleven meegaan.
Landelijke kleuren
De natuur zie je ook terug in het kleurgebruik in de landelijke keuken. Er wordt vooral gekozen voor lichte, aardse tinten, zoals beige, zand, oker, taupe en eierschaal. Accenten worden aangebracht met diepblauw en donkerrood. In boerderijen van boeren 'van stand' werd met het gebruik van rood en blauw aangetoond dat het gezin vermogend was. Je zag deze kleuren dan ook vaak in de grotere herenboerderijen.
Wil je een rustig, sober kleurenpalet? Kies dan voor een combinatie van blauw en grijs. Wil je een meer sprekende keuken, ga dan voor oker, eierschaal en lichtblauw.
Nostalgische accessoires
Nostalgische accessoires brengen het plattelandsleven van vroeger weer helemaal tot leven. Een kolenkit in een hoek van de keuken, emaille pannen ter decoratie aan de muur of op het fornuis, gehaakte kleedjes onder de bloempotten en gehaakte gordijntjes voor de ramen zag je vroeger in de boerenkeuken, en tegenwoordig in de landelijke keukenstijl. Ook een lampenkap met franjes en een ouderwets eierrekje op het aanrecht zijn bijna niet meer weg te denken. En wat dacht je van een aantal ouderwetse borden op een bordenrek aan de muur?
Dergelijke accessoires vind je nog vaak bij de kringloop, op websites met tweedehands spullen of de zolder van je grootouders. Ook tijdens een boeldag op het platteland vind je nog vaak authentieke accessoires. Wil je liever nieuwe spulletjes? Tegenwoordig is ook veel retro te koop. Dat lijkt oud, maar komt net uit de winkel.
Echt landelijk: de voorraadkast
Heb je een inloopkast of een kelder bij de keuken? Dat voegt een extra authentiek landelijk element toe aan de inrichting. De voorraadkast richt je in met praktische dingen zoals handdoeken en theedoeken (uiteraard rood of blauw geblokt) en doorzichtige voorraadbussen met houdbare etenswaren zoals rijst en bonen. Houd je van koken? Ga dan wecken! Groente en fruit, maar ook jam en compote in grote, glazen potten op de planken in de voorraadkast geven niet alleen een authentieke uitstraling aan de kast, het is ook praktisch. Als je een dag geen zin hebt om te koken, of uitgekeken bent op de smaken jam uit de supermarkt hoef je alleen maar een weckpot open te maken. Ook handig als je een moestuin of fruitboom hebt! Je hoeft niet alles in één keer op te eten, maar hebt ook in de winter nog plezier van je eigen oogst.
Combineren met de landelijke stijl
Ben je minder van de tierelantijntjes en gehaakte kleedjes, of passen aardse tinten niet echt bij jou smaak of de rest van het interieur? De landelijke stijl is goed te combineren met andere woonstijlen.
Modern landelijk
De modern landelijke interieurstijl is strak, ruimtelijk en praktisch. Je ziet wel de kleuren en materialen van de 'klassieke' landelijke stijl, maar niet de franjes en accessoires. Deurtjes en laatjes zijn meestal greeploos, huishoudelijke apparaten staan achter gesloten deurtjes.
Industrieel landelijk
De industriële landelijke stijl heeft meer robuuste materialen zoals baksteen, beton en metaal. De kleuren zijn meestal donkerder, zoals kleigrijs, donkerblauw en dieprood, met accenten in zwart en wit. Accessoires zijn groot, zoals een robuuste lamp boven de eettafel, grote kranen en een betonnen werkblad.
Romantisch landelijk
De romantische landelijke stijl heeft meer zachte, aaibare materialen zoals wol, fleece en katoen. Kleuren zijn meer poederachtig of pastel, de verlichting is sfeervol en zacht. Ook accessoires hebben een zachtere uitstraling. Kussentjes op de keukenstoelen, een (imitatie) schapenwollen vachtje op de vloer, (elektrische) kaarsen en vazen met bloemen passen heel goed binnen de romantisch landelijke stijl.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Veneta.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.