In het appartement van Christine Seidl gaan geometrische vormen hand in hand met fluweel barok, botanische prints en Oostenrijks antiek. Kwestie van een goede smaak en laten zien wie je bent.
‘Het verhaal hoe ik aan dit appartement ben gekomen, móet ik vertellen’, zegt Christine Seidl: nobele gelaatstrekken, halflang bruin haar en gekleed in een elegante, blauw gestreepte jurk met een opvallend collier. ‘Het was een speling van het lot. Een aantal jaar geleden wist ik dat er iets moest veranderen in mijn leven. Ik besloot een nieuw huis te zoeken, zag dit appartement, was op slag verliefd en deed een bod - dat was rond kerst 2016. Helaas werd het verkocht aan iemand anders. Maar diep van binnen voelde ik heel sterk dat het bij mij hoorde. En ja, het lot besliste ook zo: in mei belde de makelaar met de vraag of ik nog steeds zoekende was. De man die het had willen kopen, had problemen om de papieren rond te krijgen en zo werd het alsnog van mij.’
Christine komt uit Salzburg - de geboorteplaats van Mozart - een prachtige Oostenrijkse stad, rijk aan barokke kerken, burchten en paleizen. Toch verhuisde ze naar Italië, voornamelijk vanwege haar werk in de meubel- en stoffenindustrie. Al bijna 27 jaar woont ze in Milaan. Haar huidige appartement is gevestigd in een gebouw uit de jaren twintig. De inrichting is elegant en tegelijk eigenzinnig. Het huis toont wie ze is.
Christine heeft zich bij de inrichting laten leiden door haar instinct en levenservaring. Nederig zegt ze dat de eer voor deze mooie balans en boeiende stijl toekomt aan het appartement zelf, maar haar werk in de meubel- en stoffenindustrie, vele reizen en eigen smaak zijn wel degelijk sfeerbepalend.
Het was dus liefde op het eerste gezicht, maar eenmaal eigenaar waren er toch enkele stevige verbouwingen nodig om het inderdaad haar droomhuis te laten zijn. Anna Fabro van het Milanese architectenbureau Studio Morigi 9 werd ingehuurd voor het ontwerp. Christine: ‘Eigenlijk moest er best wat worden veranderd, maar dankzij een goede aannemer ging het snel. In twee maanden was het klaar. Wat ik absoluut wilde: een grotere keuken en een ruimere kledingkast - een typische vrouwendroom denk ik. Dus zijn we van deze twee wensen uitgegaan en hebben we de nieuwe indeling hierop aangepast. Ik wilde een keuken met een coole, strakke uitstraling, maar niet van staal. Dat vind ik te zakelijk, dus koos ik voor geverfd hout. Met als bijzonder detail het reliëf op de fronten.’
Kamer na kamer vloeit alles natuurlijk in elkaar over: stoffen, kleuren, bloemen, boeken, foto's, schilderijen, spiegels, kroonluchters. Nergens voelt het gekunsteld, terwijl de stijl uitgesproken is. ‘Ik heb geprobeerd mijn antieke meubelstukken uit Oostenrijk op de best mogelijke manier te combineren met een meer eigentijdse stijl.’ De objecten en meubels komen uit alle hoeken van Europa, soms van verder. Moeiteloos combineert Seidl de vaas van lichtgroen Venetiaans Murano glas met het vloerkleed uit Marokko, het klassieke dressoir uit Oostenrijk, kunst uit Indonesië en Zwitserland en retro spiegels uit een Zuid-Frans hotel. Toch zijn er ook verbindende elementen, zoals de messing accenten die in het hele appartement terugkomen.