Dierbare familiestukken, warm kersenrood en opvallende patronen. Stock Dutch Design combineert royaal, maar altijd met elegantie.
‘Wij zoeken de spanning op, we balanceren graag op het randje’, zegt interieurontwerper Leonie Hendrikse. Het gesprek gaat over de unieke signatuur van Stock Dutch Design. Ze doelt op een mix en match van kleuren, patronen, design en persoonlijke historie die een beetje mag bijten. Niet dat van alles lukraak bij elkaar in een ruimte wordt gestopt, daar wordt juist goed over nagedacht. Dat is wat Leonie, haar partner Jeroen Stock en hun team al vijftien jaar doen. Vooral ook belangrijk daarbij: wie zijn de bewoners van het in te richten huis? Wat is hun erfgoed? Waar voelen ze zich prettig bij? Wat is hun lifestyle? Dat alles tezamen zorgt steeds weer voor een eclectisch en prikkelend eindresultaat. Met dus ruimte voor nostalgie: ‘Heritage’ is een van onze drie kernwaarden. Die dekenkist van zolder, de linnenkast van oma of, zoals in dit huis, de oude chesterfield bank: haal ze tevoorschijn! Laat ze zien, het geeft een persoonlijke touch aan je interieur. Maak zichtbaar waar je vandaan komt. Dat is voor jezelf ook prettig. Dan zeggen mensen weleens: ‘Ja maar dat zilveren bestek is toch niet handig?’ Onzin, gewoon regelmatig even poetsen. Prachtig. Net als die oude fauteuil van je grootvader die opnieuw gestoffeerd kan worden.’
De bewoners van dit huis hadden een ontwerp liggen dat niet paste bij hun DNA, zo bleek. Er moest meer gelaagdheid in, meer warmte en eigenheid - het gaat om een groot samengesteld gezin. ‘Dit hebben we onder meer gedaan met patronen in het parket, cherise-rode wanden, verfijnd deurbeslag, een plum vloerkleed en bank met pittige zwart-wit print. Alles natuurlijk in samenspraak met de klant.’ Maar die komt juist bij hen voor dat Stock-sausje – ‘het laagje engelenstof’ noemt Leonie het graag - dus neemt het interieurontwerpbureau soms het voortouw. Zo werken ze graag met vinyl patroonbehang. De klant schrikt daar weleens van: geen behang!
Maar uiteindelijk zijn ze altijd om en dik tevreden. De tuinkamer kreeg in dit pand rondom decoratief behang van het klassieke Morris & Co waardoor de ruimte je nu omarmt. ‘Vinyl behang is karakteristiek, geeft diepte en de galm verdwijnt. Bovendien is het sterk en gemakkelijk schoon te maken. Meteen nog een kernwaarde van ons: een interieur moet futureproof zijn, het moet tegen een stootje kunnen en lang mee gaan. Daarom is het marmer in de keuken keramisch Neolith en kan er een citroen op het aanrecht blijven liggen of een pan op gezet. Heel belangrijk in een groot, druk gezin!’, aldus Leonie.
Dit artikel is gepubliceerd in Residence No. 9, 2020. Verkrijgbaar online. Fotografie Peter Baas | Tekst Louël de Jong.