Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence geeft tips voor een industrieel interieur

Cerax Antwerpen. Fotografie: Christoffer Regild/Living Inside.
Cerax Antwerpen. Fotografie: Christoffer Regild/Living Inside.

Ben jij toe aan een nieuw interieur? Ga dan voor een industriële stijl! Dit stoere, evenwichtige interieur kenmerkt zich door ruimtelijkheid en geeft de mogelijkheid de materialen waaruit het interieur en de ruimte bestaan te laten zien.

Of je nu in een stedelijk loftappartement woont of gewoonweg verlangt naar een interieur dat de ruwe schoonheid van de industrie omarmt, het industrieel interieur biedt een tijdloze stijl die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is. Het is een uitnodigende omgeving die karakter en persoonlijkheid uitstraalt, terwijl het tegelijkertijd een eerbetoon brengt aan het industriële erfgoed.

Wat is een industriële stijl?
De industriële stijl is gebaseerd op functionaliteit, ruw en robuust. Het is geïnspireerd op de fabrieksarchitectuur van eind negentiende, begin twintigste eeuw. En heeft een stoere en moderne uitstraling waarbij materialen gezien mogen worden. Daarnaast geldt de regel: less is more, waardoor je niet veel, maar wel grote elementen ziet, zoals een grote lamp in plaats van veel lampjes, en een robuuste bank in plaats van een aantal stoelen.

Cerax Antwerpen. Fotografie: Christoffer Regild/Living Inside.
Cerax Antwerpen. Fotografie: Christoffer Regild/Living Inside.
Fotografie: via Lequal.
Fotografie: via Lequal.

Kleuren
In een industrieel interieur zie je vaak neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs. Deze worden gebruikt voor de grotere oppervlakten, waaronder de muren, de vloer en het plafond. Zorg er voor dat het geheel niet te donker wordt. Industrieel is stoer, maar niet bedompt. Bovendien staat in dit interieur ruimtelijkheid centraal, en door het gebruik van veel donkere kleuren lijkt een ruimte juist kleiner.
Kleuraccenten worden aangebracht met behulp van accessoires. Die kleuren zijn bij deze interieurstijl vaak fel. Een felrood kussen op een zwarte bank, een oranje koffiezetapparaat of  blauwe raamdecoratie bijvoorbeeld. Ook bruin komt vaak terug in dit interieur, meestal in een zachtere tint in de vorm van een vloerkleedje, kussens op een stoel of in een tafelblad.

Materialen
Ruwe materialen kenmerken een industrieel interieur. Daarbij mag materiaal gezien worden. Een niet-afgewerkte betonnen of bakstenen muur bijvoorbeeld, waarbij je de bakstenen nog duidelijk ziet. Of de pijpen langs de muur en de balken van het plafond. Ook leer mag niet ontbreken in een industrieel interieur, in de vorm van leren bekleding voor de meubels bijvoorbeeld, of leren accessoires. Hout is ook een materiaal dat je vaak ziet, het liefst onbehandeld hout dat past binnen de ruwe uitstraling van deze interieur stijl. Houten zwarte jaloezieën bijvoorbeeld, een krukje van steigerhout of ruwhouten tafelpoten.

Het woonhuis in Arnhem van de heren van Hul le Kes. Fotografie: Eddy Wenting.
Het woonhuis in Arnhem van de heren van Hul le Kes. Fotografie: Eddy Wenting.
Via Unsplash.
Via Unsplash.

Accessoires
Omdat ruimtelijkheid een belangrijke rol speelt in een industrieel interieur is er vaak niet veel plaats voor accessoires. De accessoires die je kiest zijn meestal groot en zijn vaak ook praktisch. Een fabriekslamp boven de tafel bijvoorbeeld, met dimbaar licht dat de mogelijkheid geeft om bij te lezen, maar een een romantisch dineetje te houden. Kale peertjes aan een onbehandeld houten balk doen het ook goed voor sfeerverlichting.
Wat niet mag ontbreken is een vloerkleed, dat de strakke vormgeving van een industrieel interieur een beetje verzacht. Ook kleedjes, bijvoorbeeld een schapenvachtje of een (imitatie) koeienleren kleedje in een stoel is een absolute must. Wil je extra kleur in het interieur, kies dan voor een paar (grootbladige) groene planten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Veneta.com.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Redactie

Back to top