COLLECTIBLE 2025 streek deze week neer in het Vanderborght Espace in Brussel. Onder leiding van oprichters Liv Vaisberg en Clélie Debehault heeft de beurs zich ontwikkeld tot een vaste waarde in de internationale designscene. Dit jaar staat de editie in het teken van de wisselwerking tussen de digitale en fysieke wereld, en dat vertaalt zich in vooruitstrevende ontwerpen die traditionele ambacht combineren met de nieuwste technologieën.
The Reality of the Virtual
Onder curatorschap van Brecht Wright Gander wordt onderzocht hoe ontwerpers reageren op de steeds vagere scheidslijn tussen realiteit en virtualiteit. Technologie en ambacht komen samen in een reeks experimentele presentaties waarin AI, augmented reality (AR) en digitale ontwerpprocessen een belangrijke rol spelen. Dit zien we terug in de CURATED-sectie, waar onder andere een door AI-gegenereerd tapijt en een handgeschilderde scenografie van Duyi Han onze aandacht trekken. Ook in de DIALOGUE sectie wordt het verleden naast het heden gezet, met een dialoog tussen spraakmakend design uit de jaren ’80 en ’90 en hedendaagse stukken die voortbouwen op die erfenis.
Daarnaast zet COLLECTIBLE in op materialiteit en duurzame innovatie. In de MAIN en BESPOKE secties worden nieuwe benaderingen van klassieke technieken getoond, zoals biodesign, hergebruikte materialen en innovatieve productiemethoden. Dit komt ook naar voren in de OUTDOOR sectie, gecureerd door Frank Bruggeman, waar buitenmeubilair op een experimentele manier wordt gepresenteerd.
Fotografie: Lucille Briffaud.
Openhaard van Antoine Moulinard
Antoine Moulinard creëerde dit sculpturale statement: een keramische openhaard. Het expressieve gezicht doet denken aan een inheems masker. Moulinard, geboren in 1998 in Moulins, woont en werkt in Brussel en laat zich inspireren door volksverhalen, middeleeuwse iconografie en queer esthetiek. Zijn werk balanceert tussen het theatrale en het huiselijke, met een speelse verwijzing naar popcultuur en de barokke overdaad van camp. Dit ontwerp is het perfecte voorbeeld van zijn visie: functionele kunst die een eigen wereld oproept.
Glaswerk van Lucie Claudia Podrabska
De glazen van Lucie Claudia Podrabska zijn een ode aan middeleeuws glaswerk. Ze ziet zichzelf als zowel beeldhouwer als ontwerper en creëert wat ze noemt space narratives: objecten die een ruimte karakter en diepte geven. Haar ouders zijn Tsjechisch en hoewel ze daar zelf niet opgroeide, speelt het land een belangrijke rol in haar werk. Haar mondgeblazen glazen worden vervaardigd in een glasblazerij in het Boheemse Woud in Tsjechië. De decoratieve accenten zorgen voor extra grip – een praktisch detail dat in de Middeleeuwen diende om vette handen tijdens banketten minder een probleem te maken.
BGGB, The Arqua Manuscript Tapestry. Fotografie: Nasrin Abbasi.
Wandtapijt van BGGB
BGGB is een creatief duo uit Milaan met een sterke onderzoeksgerichte en narratieve benadering van design. Ze beschouwen design als een materiële handeling met symbolische betekenis. Hun werk bevindt zich op het snijvlak van wetenschap en esthetiek. Dit is terug te zien in hun AI-gegenereerde wandtapijt, geweven in Italië, waarin een apocalyptische toekomstwereld tot leven komt. Bevolkt door mythische wezens, roept het werk vragen op over de rol van technologie in hedendaags design. Luca Gruber werkte eerder met Bodo Sperlein en Ini Archibong en richt zich nu op high-end meubeldesign en accessoires. Sara Bologna is ontwerper en onderzoeker en gespecialiseerd in de curatie en communicatie van designprojecten. Hun werk is internationaal geëxposeerd, waaronder op Paris Design Week, Salone Satellite en Vienna Design Week.
Willie-Morlon-Boiseries.
Pleisterwerk van Willie Morlon
Willie Morlon, vertegenwoordigd door Spazio Nobile, is een Franse beeldend kunstenaar die woont en werkt in Brussel. In zijn werk onderzoekt hij ornamentatie binnen de context van hedendaagse bouwmaterialen, waarbij hij massaproductiecodes ombuigt naar een nieuw, Arts & Crafts-geïnspireerd narratief. Morlon transformeert gipsplaten tot sculpturale werken waarin hij een eigen esthetische taal laat zien. Zijn werk balanceert tussen kunst en architectuur en presenteert ons een vernieuwende interpretatie van alledaagse materialen.
Fotografie: Eline Willaert
Keramische sculpturen van Jessica Boubetra & Jean-Baptiste Lenglet
Jessica Boubetra en Jean-Baptiste Lenglet vormen samen Atelier Lumierrante, een studio gespecialiseerd in 3D-geprinte keramiek. Boubetra studeerde aan de École Nationale des Beaux-Arts de Paris en de École Nationale d’Architecture de Paris-Malaquais en verdiepte zich in keramiek aan de University of the Arts in Tokyo. Lenglet heeft een achtergrond in cinematografische kunst en architectuur en raakte tijdens zijn studie gefascineerd door keramiek. In hun gezamenlijke werk maken ze algoritmisch gegenereerde vormen met diepe kennis van glazuren en texturen, wat leidt tot innovatieve, sculpturale keramische stukken. Ze worden vertegenwoordigd door Aleor Craft & Biodesign, een galerie die zich richt op biodesign en duurzame innovatie binnen hedendaags design.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.