BRAFA 2022 is in volle gang. Vanaf zondag 19 juni tot zondag 26 juni kun je in Brussel genieten van kunst met een hoofdletter K. De 67e editie is er een om in te lijsten.
Eindelijk gaat BRAFA weer door dit jaar, op een nieuwe locatie welteverstaan. Er is gekozen voor de Brussels Expo op de Heizel. Daar worden bezoekers een week lang getrakteerd op kunst van 115 Belgische en internationale exposanten, over twee grote ruimtes van de exporuimte.
BRAFA’s generaal secretaris Christian Vrouyr is verheugd op eregast Arne Quinze: ‘Na jaren van samenwerkingen met galerijen en buitenlandse kunstenaars, willen we er dit jaar een compleet nieuwe dimensie aan geven. Daarom werken we samen met onze speciale gast: de Belgische kunstenaar Arne Quinze.’
Graffitikunstenaar naar de BRAFA
Quinze begon in de jaren tachtig als graffitikunstenaar, waar zijn zoektocht begon om van steden openluchtmusea te maken. Thema’s in zijn hedendaagse werk zijn sociale interactie, verstedelijking en diversiteit, waarbij hij zich laat inspireren door de natuur, vooral bloemen. Eerder spraken wij Arne al over zijn hotspots. Dat lees je hier.
Arne Quinze tijdens de beurs: ‘Tachtig procent van mijn werkzame leven was ik in het buitenland, ik ben blij weer in mijn thuisland te zijn. Helemaal na de jaren van covid. De kleuren van mijn tuin heb ik naar BRAFA gehaald, dat is immers waar ik mezelf thuis voel en waar ik inspiratie van krijg.’
Behalve kunstwerken in de stand van Maruani Marcier, die dit jaar de eregast vertegenwoordigt, waar grote schilderijen van bloemen te zien zijn van de kunstenaar, was hij ook verantwoordelijk voor kleinere kunstwerken in de hallen en het restaurant en het complete tapijt van de BRAFA. Normaal gesproken worden daar studenten van de kunstacademie voor gevraagd, dit jaar heeft Quinze dat op zich genomen. Het tapijt wordt naderhand geveild voor liefhebbers.
Nederland is rijk vertegenwoordigt tijdens de beurs in Brussel. Klaas Muller toont werk van de 16e-eeuwse Hollandse meester Adriaen Thomasz Key. Floris van Wanrooij Fine Art komt met een selectie aan oude meesters naar Brussel. Met werken van Jacob Toorenvliet en een kleurrijk olieverfdoek van Frans Ykens.
Braziliaanse kunstenaar
Bij de stand van Simon Studer Art SA zien we met goud versierde marmeren sculpturen ‘Objets flottants’ van de Braziliaans-Zwitserse kunstenaar Maria-Carmen Perlingeiro.
De met zijn gezin in een sfeervol huis in Parijs wonende Xavier Eeckhout is als een van de weinige kunsthandelaren ter wereld gespecialiseerd in dierfiguren. Bijzonder is een levensgrootte alligator in gepatineerd brons.
Kunst voor je lichaam
Juweelkunst vind je bij Collectors Gallery. Met ringen uit de jaren tachtig van Ettore Sottsass en Vlaamse ontwerper Claude Wesel. Waanzinnige juwelen waar je uren naar kunt blijven kijken.
Kees van Dongen is een van Nederlands belangrijkste vertegenwoordigers van het fauvisme. Bij Bailly Gallery zijn twee van zijn werken tentoongesteld. Zijn werk leverde tijdens een vieling in Londen al 7,5 miljoen euro op. Om zulke bedragen gaat het niet tijdens BRAFA, maar indrukwekkend is het wel. Een van de stukken is een voorstelling van een salon met een enorme hoeveelheid aan mensen, bijzonder voor werk van Van Dongen.
Taschen is te vinden op stand nummer 29. Zij komen met een wereldprimeur op zowel kunstbeurs BRAFA als Art Basel. Een groot limited-edition koffietafelboek van Georg Baselitz waar 100 genummerde exemplaren van zijn gedrukt. Het boek bevat een handtekening door Baselitz, maar je moet er snel bij zijn. De meeste boeken zijn inmiddels al uitverkocht. Ook komt Taschen met een speciaal exemplaar van een boek van Sebastião Salgado’s Amazônia in waanzinnig groot formaat.
Dit jaar zijn er achttien nieuwe deelnemers, waaronder galerie Kevorkian. Zij zijn gespecialiseerd in de kunst van het Oude Oosten en de islamitische beschaving.
Kortom: ga naar Brussel. Geniet van de stad en geniet van de kunst tijdens BRAFA. De kunstbeurs is van 19 tot 26 juni te bezoeken in Brussel. Hier vind je meer informatie.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.