Welke uitzonderlijke kunstbestemmingen mag je niet missen? Een artist in residence, een beeldschone museumtuin of inspirerende designweek. We bijten het spits af met een utopische community, genaamd Musa, en bijbehorend boetiekhotel Hotelito aan de Mexicaanse Costa Grande. Hier krijgen kunstenaars carte blanche om installaties te verwezenlijken die tot leven komen in de wilde, ongerepte natuur.
Voor dag en dauw in Zihuatanejo, Mexico, langs de Pacifische kust. Een jongeman met jeans opgestroopt tegen het wassende water zet zijn camera op, controleert nauwgezet de sluitertijd. Zijn silhouet steekt af tegen het imposante landschap gedoopt in schemerblauw, een streepje licht kruipt tevoorschijn langs de horizon. Dan zien we een lichtgevende slang kronkelen door het water. Alleen blijkt het geen slang, maar een langwerpige lichtreflector. Onderdeel van het onderzoek voor de water-, licht- en geluidkunstenaar Lachlan Turczan uit Los Angeles. Fun fact: voor onze Nederlandse Efteling heeft hij ooit een fontein ontworpen. Turczan is een van de eerste artists die door Musa’s oprichters, de Mexicaanse architect Andrés Saavedra en zijn Canadese partner en geliefde Tara Medina, is uitverkozen voor een speciale artist in residence. Het voltooide werk zal tijdens Salone del Mobile in Milaan worden onthuld. Aan tafel vertelt de kunstenaar enthousiast: ‘Met dit kunstwerk wil ik mijn visie, het verkennen van natuurlijke fenomenen en visualisatie van geluid, belichten.’ Tipje van de sluier: Turczan’s installatie voor Musa vindt het midden tussen een lichtshow en een sound bath (meditatieve ervaring begeleid met klankschalen) en zal uiteindelijk permanent onderdeel worden van een paviljoen bij een zogenaamde watertempel.
Oplossingsgericht
‘Die watertempel’, legt Saavedra uit, ‘is een grote, door onszelf gekweekte vijver die ook de biodiversiteit moet vergoten.’ Architect Saavedra beziet het leven graag uit verrassende invalshoeken. Zo ook zijn kunstprogramma: ‘Vaak zijn artist in residence’s beperkt tot één format, op één plek, binnen één tijdsbestek. Daarmee willen wij breken, onze getalenteerde gasten bepalen.’ Hij wil de kunsten vrij spel geven, maar ook oplossingen vinden voor klimaatproblemen. ‘Dat klinkt een beetje pretentieus’, glimlacht Saavedra, ‘maar ik heb ook twee dochters van veertien en achttien jaar, en het is belangrijk om aan onze toekomst te denken. Hier hebben we daar alle ruimte voor (het stuk land beslaat meer dan 280.000 vierkante meter).’ Zo experimenteert het creatieve koppel Saavedra-Medina onder meer met oplossingen voor waterbehoud, eigen meubels vervaardigd in hun atelier met lokale materialen en samenwerkingen met bijvoorbeeld een mariene bioloog die in de oceaan pal voor Hotelito speciale kegels onder water heeft geplaatst waarop koraal groeit.
Inspiratie alom
Het overkoepelende idee achter Musa: een avontuurlijke, zelfvoorzienende community midden in de natuur met verschillende huistypen (‘Negentig procent is al verkocht aan een mix van Zuid-Amerikanen en Europeanen, van jong tot oud, van muzikanten tot entrepreneurs met kleine kinderen’) plus de school en het hotel dat onlangs is geopend. In guesthouse Hotelito kan iedereen slapen en zich onderdompelen in de ervaring die Musa heet. Naast Lachlan zijn andere kunstenaars geïnviteerd, zoals wetenschapper Rachal Garrard, die een stenen sculptuur op het strand en een schilderij voor in de ontvangsthal heeft gemaakt. Boek je een verblijf bij Hotelito, dan kun je een adembenemende kunstwandeling maken en je daar volledig in verliezen. Een buitenmuseum dat inspireert en continu evolueert.
Wil je meer informatie of een kamer boeken? Klik dan hier.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.