Elk jaar trekt het evenement TEFAF in Maastricht, een van de meest prestigieuze kunstbeurzen ter wereld, verzamelaars, kunstliefhebbers en curatoren uit alle hoeken van de wereld. Van klassieke meesters tot hedendaagse kunst, van zeldzame boeken tot sieraden – TEFAF biedt een ongekende verscheidenheid aan kunstwerken.
Dit jaar draait TEFAF niet alleen om de kunst, maar ook om vernieuwing, jong talent en de visie van de nieuwe algemeen directeur Dominique Savelkoul. Ben je nieuwsgierig naar deze bijzondere kunstbeurs? Residence geeft je de kans om gratis toegangskaarten te winnen. Lees verderop in het artikel hoe je mee kunt doen aan de winactie.
Nieuwe directeur Dominique Savelkoul
Een van de meest opvallende veranderingen dit jaar is de benoeming van Dominique Savelkoul als algemeen directeur. Met haar rijke achtergrond in zowel de beeldende als de uitvoerende kunsten, en haar ervaring bij instellingen zoals het London Philharmonic Orchestra, de National Gallery in Londen en Mu.Zee in Oostende, brengt zij een frisse visie naar TEFAF. Savelkoul wil de verbinding tussen de institutionele kunstsector en de dynamische kunstmarkt versterken. "TEFAF heeft nog zoveel onbenut potentieel om haar maatschappelijke en wetenschappelijke impact te vergroten," aldus Savelkoul. Onder haar leiding wordt er extra aandacht besteed aan jong talent, diversiteit en duurzaamheid.
Hoogtepunten
Dit jaar belooft TEFAF opnieuw een spectaculaire editie te worden. Naast de klassieke meesters en hedendaagse kunst is er een sterke focus op jong talent en opkomende galeriehouders. Een paar van de meest besproken tentoonstellingen en objecten zijn:
Zebregs & Röell Fine Art and Antiques: De jongste Nederlandse galeriehouder op TEFAF, Dickie Zebregs, brengt een unieke selectie kunst en curiosa met een sterk verhaal. Zijn stand belooft een moderne kijk op de klassieke Wunderkammer.
Galerie Nicolas Fournery: Voor het eerst deelnemend aan TEFAF Showcase, richt deze galerie zich op verfijnde Franse faience en keramiek uit de 17e en 18e eeuw.
Objects With Narratives: Een Belgische galerie die eigentijds design combineert met verhalen, met stukken die de grens tussen kunst en gebruiksvoorwerpen vervagen.
Paul Ruitenbeek Chinese Art: Paul Ruitenbeek, opgegroeid in Amsterdam, waar hij nu ook aan de Herengracht zijn galerie heeft, is een specialist in Chinese kunst en neemt dit jaar voor het eerst deel aan TEFAF. Na zijn studie en werkervaring in Beijing richtte hij zich vanaf 2019 als zelfstandig handelaar op Chinese keramiek en kunstvoorwerpen, met een focus op Ming- en Qing-porselein en academische objecten.
Thema en innovatie
Het thema van dit jaar draait om de dialoog tussen verleden en toekomst. Dit wordt niet alleen weerspiegeld in het aanbod van de kunstwerken, maar ook in de nieuwe initiatieven zoals TEFAF Focus. Dit programma biedt galeries de mogelijkheid om werk van één kunstenaar of concept tentoon te stellen, waardoor bezoekers een diepere ervaring krijgen.
Très Riches Heures du Duc de Berry
Een ander hoogtepunt van TEFAF 2025 is de aankondiging van het TEFAF Museum Restauratiefonds. Dit jaar gaat de beurs naar het Musée Condé in het Château de Chantilly, waar het middeleeuwse meesterwerk de Très Riches Heures du Duc de Berry wordt gerestaureerd. Deze iconische kalender wordt na restauratie tentoongesteld, wat een unieke kans biedt om dit zeldzame manuscript te bewonderen.
Winactie
TEFAF Maastricht vindt plaats van zaterdag 15 tot en met donderdag 20 maart 2025. In samenwerking met Residence is er een winactie waarbij lezers kans maken op gratis toegangskaarten. Wil je meedoen? Stuur een e-mail naar online@residence.nl met als onderwerp 'TEFAF 2025'. De winnaars krijgen vrijdag 7 maart bericht. tefaf.com
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.