Overslaan en ga direct naar de inhoud

Je woning en huisraad goed verzekeren: waar moet je op letten?

Fotografie: Ingrid Rasmussen voor Frank Features / Living Inside.
Fotografie: Ingrid Rasmussen voor Frank Features / Living Inside.

Het afsluiten van een verzekering lijkt op het eerste gezicht geen ingewikkelde klus. Tegenwoordig kun je met slechts een paar muisklikken online de gewenste polis kiezen en direct afsluiten, mits je aan de polisvoorwaarden voldoet. Maar welke verzekering past het beste bij jouw woonsituatie? Welke risico’s wil jij afdekken en waar heb je juist geen behoefte aan? Juist in de kleine lettertjes schuilen belangrijke overwegingen. Residence zoekt het voor je uit.

Opstalverzekering versus inboedelverzekering
Laten we beginnen met het begrijpen van de terminologie voor de twee meest relevante verzekeringen met betrekking tot je woning en de inboedel. Wil je de woning verzekeren (dus het woning zelf, niet de inboedel), dan kies je voor de opstalverzekering. Deze wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd en hiermee verzeker je dus het pand, met alles wat daar aan vast zit. Als je een woning huurt, hoef je deze verzekering niet af te sluiten. Dit heeft de huurbaas namelijk al voor je geregeld. Goed om te weten: als er schade aan een inbouwkoelkast ontstaat, valt dit onder de opstalverzekering. Het ding zit immers 'vast' aan je woning. Gaat het echter om een losse koelkast, dan moet je de schade verhalen via je inboedelverzekering. Die heeft betrekking op je 'losse' spullen, zoals je meubels en apparatuur die niet ingebouwd is.

Eigen risico
Meestal sluit je een verzekering af met een bepaald bedrag aan eigen risico. Dit houdt in dat je een deel van de schade tot een vooraf vastgesteld maximum zelf moet betalen. Elke verzekeringsmaatschappij mag de hoogte van dit eigen risico bepalen. Het is dus goed mogelijk dat je met een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering bij Allianz Direct het eigen risico anders is vastgesteld dan bij een andere aanbieder. Meestal ligt het bedrag tussen de 0 en 500 euro. Heb je dus een schade van 3000 euro en is je eigen risico 400 euro, dan zul je ten hoogste 2600 euro uitgekeerd krijgen.

Waardetabellen
Meestal werken verzekeringsmaatschappijen met tabellen waarin de waarde van goederen op te zoeken zijn. Je kocht bijvoorbeeld een koelkast voor 800 euro, maar je hebt hem al enkele jaren in gebruik. De waarde ervan is dus gedaald en de verzekeraar zal je niet de volledige 800 euro uitkeren. Ook is het belangrijk om te checken welke schades niet verzekerd zijn bij het type polis dat je hebt gekozen. Zo kun je de juiste keuze maken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Allianz Direct.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Redactie

Back to top