Overslaan en ga direct naar de inhoud

De do’s and dont’s van wijn en een wijnklimaatkast

Wijnklimaatkast van Liebherr

Wijn komt pas bij de juiste temperatuur optimaal tot zijn recht. Een paar graden temperatuurverschil kan al grote invloed hebben op de smaakbeleving. Daarom in samenwerking met Liebherr de do’s and dont’s van wijn en een wijnklimaatkast.

Wat is de beste serveertemperatuur voor wijn? Het antwoord op die vraag lijkt voor de hand te liggen: witte wijn en rosé serveer je vanuit de koelkast en rode wijn op kamertemperatuur, simpel. Maar, helaas is het niet zo simpel. Sterker nog, over het algemeen kun je zelfs zeggen dat wij onze witte wijn te koud drinken, en onze rode wijn te warm.

Ideale bewaartemperatuur

De ideale bewaartemperatuur om wijn langdurig te bewaren is 12°C, maar dit is voor veel wijnen niet de beste drinktemperatuur. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe jonger en  zoeter de wijn, hoe lager de serveertemperatuur moet zijn. Omgekeerd betekent dit dat complexe en krachtige wijnen een hogere temperatuur nodig hebben.

Rode wijn in wijnklimaatkast
Het fruitige karakter van wijnen als Pinot Noir, Beaujolais en Gamay komt bij een serveertemperatuur van 15-16°C goed tot zijn recht.

Mousserende wijn
De meeste mousserende wijnen zoals Champagne, Prosecco en Cava serveer je op 6-8°C. Complexere Champagnes hebben meer smaak en kunnen iets warmer worden geserveerd, bij 8-10°C zijn die smaken en aroma’s beter te herkennen.

Frisse witte wijn
Wijnen zoals Sauvignon Blanc, Verdejo en Grüner Veltliner kun je het beste op 8-10°C serveren. Als je deze wijnen direct uit de koelkast serveert (5°C) zal de geur en smaak veel minder goed aanwezig zijn.

Volle witte wijn
Volle aromatische wijnen als Chardonnay, Pinot Grigio, Viognier en Riesling serveer je op een iets hogere temperatuur van 10-12°C. Op deze temperatuur proef je minder zuren en komt de smaak van een volle wijn beter tot zijn recht.

Rosé wijn
Serveer rosé wijn op 10-12°C. Bij deze temperatuur komt het fruitige karakter goed tot zijn recht. Als je een rosé te koud serveert proef je minder fruit en meer zuur.

Fruitige rode wijn
Het fruitige karakter van wijnen als Pinot Noir, Beaujolais en Gamay komt bij een serveertemperatuur van 15-16°C goed tot zijn recht.

Robuuste volle wijn
Wijnen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Sangiovese worden traditioneel op kamertemperatuur gedronken. Alleen is de kamertemperatuur tegenwoordig al snel meer dan 20 graden. Bij dergelijke temperaturen blijft er niets over van de smaak en het aroma van je wijn. Serveer deze wijnen op een temperatuur van 16-18°C om er veel meer van te proeven.

De perfecte temperatuur

Met een wijnklimaatkast van Liebherr ben je verzekerd van de optimale bewaaromstandigheden voor je wijncollectie. Dankzij de onafhankelijke temperatuurzones kunnen bijvoorbeeld rode en witte wijn in één apparaat ieder op hun eigen optimale serveertemperatuur worden bewaard, maar ook wanneer je wijnen langdurig wilt opslaan, bieden deze apparaten de beste bewaaromstandigheden voor rijping op fles.

Voor elke woonstijl

Wat jouw stijl ook is, er is altijd een Liebherr-wijnkast die er goed bij past. Zo zijn er geïntegreerde wijnkasten met een strakke greeploze glasdeur, ideaal voor een greeploze keuken. Of ga voor een model waarbij de deur in het zelfde materiaal als de rest van de keuken wordt uitgevoerd zodat de wijnkast altijd aansluit bij de stijl van de keuken.

De vrijstaande modellen zijn juist uitgevoerd in tijdloos RVS zodat ze in elk interieur passen.

Volle aromatische wijnen als Chardonnay, Pinot Grigio, Viognier en Riesling serveer je op een iets hogere temperatuur van 10-12°C. Op deze temperatuur proef je minder zuren en komt de smaak van een volle wijn beter tot zijn recht.
Volle aromatische wijnen als Chardonnay, Pinot Grigio, Viognier en Riesling serveer je op een iets hogere temperatuur van 10-12°C. Op deze temperatuur proef je minder zuren en komt de smaak van een volle wijn beter tot zijn recht.

Met de capaciteit zit het ook goed. Afhankelijk van het model kun je tot wel 312 flessen bewaren. Voor de inbouwmodellen geldt dat ze beschikbaar zijn in alle gangbare maten met een capaciteit tot 83 flessen.

In alle rust rijpen

Naast een tijdloos design onderscheiden de Liebherr wijnkasten zich door hun lage geluidsniveau. Zo min mogelijk geluid is erg belangrijk bij het uitzoeken van een open keuken of leefkeuken, daarom doet Liebherr er alles aan om apparaten zo stil mogelijk te maken. Bijna alle integreerbare wijnkasten hebben een geluidsniveau van 35 dB(A) of lager en vallen daarmee in geluidsklasse B; superstil dus.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Liebherr.

INSPIRATIE

Back to top