Het is geen geheim dat de Italianen
a thing or two weten over goed design. De grootste designmerken in de wereld van interieur zijn afkomstig uit Italië. Molteni, B&B Italia, Georgetti, Baxter, Poliform, Cassina, Flexform, Porro… ze komen zelfs allemaal uit dezelfde regio, Brianza. ‘Wat zit er daar in het water?’, vroegen wij ons af! Hoofdredacteur
Miluska van ’t Lam toog naar Brianza en we maakten er een mooie reportage die je leest in de
nieuwste editie van Residence met als passende thema: La dolce vita. Goed, Italiaans design dus. Wij namen een lading Italiaanse palazzo’s en Milanese casa’s onder de loep en kwamen tot vijf tips waarmee je de Italiaanse
dolce gusto bereikt.
1. Rijke materialen
Minimalisme is niet iets wat echt leeft in Italië. Zo extravert en uitbundig als de Italianen leven, zo zijn ze ook in hun interieur.
There’s no such thing as too much, dus combineer naar lieve lust rijke materialen zoals marmer, fluweel, messing, zijde. Goh, zijn dat ook niet toevallig dé materialen van dit moment? Het rijke glamour interieur komt – gelukkig – weer in zwang, dus de slimme interieurjunkie houd zijn oog op Italië waar dit al eeuwenlang de standaard is.
Dimore Gallery via H&M Home.
Interieur door Vincenzo de Cotiis, foto: Julian Hargreaves.
Dimore Gallery via H&M Home.
Interieur door Vincenzo de Cotiis, foto Kasia Gatkowska, via Vogue Living Australia.
2. Authentieke tegelvloeren en versleten parket
In Italië koesteren ze het verleden. Ze kiezen er altijd voor kwaliteit waardoor interieurs of elementen ervan bewaard blijven, generaties lang. Imperfecties en materialen die getekend zijn door het leven worden alleen maar mooier en dus in de spotlight gezet. Versleten houten planken, een vintage visgraatparket,
terrazzo of authentieke tegelvloeren waar de hoekjes en randen van zijn afgesleten door vele voeten die hem bewandelden. Zoek bij gespecialiseerde bedrijven naar authentieke bouwmaterialen zie gevonden zijn in historische gebouwen. Oude tegels, houten vloeren, originele deuren en antieke schouwen en haarden zijn allemaal terug te vinden bij handelaars als
Piet Jonker,
Schermerhorn en Jan van IJken. Naast dat Italiaanse tintje, geven ze instant sfeer aan een nieuw(er) huis zonder sprekende details.
Authentiek parket in een visgraatpatroon in Palazzo Fendi door Dimore Studio.
Originele tegelvloer in de showroom van Busnelli in Milaan door Vincenzo de Cotiis.
Of combineer beiden: oude tegels en originele houten planken in een project van Paola Navone in Umbrië.
3. Afgebladderde muren
In dezelfde categorie vallen de afgebladderde, schilderachtige muren en vervaagde kleuren die zo passen bij het historische palazzo-gevoel. Je bereikt dit thuis door bijvoorbeeld te kiezen voor kalkverf tegen de muur, of het toepassen van
speciaal stucwerk zoals tadelakt of stucco. Ook zijn er verschillende behangopties die een oorspronkelijke muur nabootsen, van subtiel aquarel kleurverloop tot complete fresco’s en muurschilderingen.
Interieur door Vincenzo de Cotiis, foto Kasia Gatkowska, via Vogue Living Australia.
Behang Parchment van Designers Guild in combinatie met een originele tegelvloer.
Pure & Original heeft diverse verfsoorten en behandelingen om een verweerd effect te krijgen. Op de foto Classico in Brown Red en Skin Powder, Licetto in Old Wine.
4. Gemstone-kleuren
Diepe, warme kleuren met een sterke intensiteit, die doen denken aan edelstenen en hun magische tinten. Robijnrood,
smaragdgroen, aquamarijn. Het zijn de kleuren van het moment, maar altijd al de kleuren van Italiaans interieurs. Ze brengen de nodige dosis dramatiek en intimiteit in zelfde grootste en hoogste balzalen.
Aquamarijn in Palazzo Fendi door Dimore Studio, foto: Matthieu Salvaing.
Intiem grijsblauw in een interieur van wederom, Dimore Studio. Foto: Henry Bourne voor T-Magazine.
Lambrisering in theatrale ton sur ton kleuren helpt je ook naar een Italiaans interieur. Pure & Original Classico in de kleur Skin Powder, Licetto en lak in Old Wine.
5. Schilderijen en sculpturen
Als je in acht neemt dat Italië groot is in design, maar ook in mode en op culinair gebied, verbaast het misschien niet dat ook kunst in het rijtje volgt. Enkele van de invloedrijkste meesters uit de kunstgeschiedenis – noem een Michelangelo, Caravaggio, Leonardo da Vinci – zijn uit het land afkomstig. Onmisbaar dus, in een Italiaans interieur waar altijd een rol is weggelegd voor
kunst in een of andere vorm. Omdat Italianen, zoals gezegd, wat uitbundiger zijn, zijn het ook de meer aanwezige kunstvormen die je veel terug ziet. Een sculptuur, wat we in Nederland toch vaak wat eng en overdreven vinden, is in Italië aan de orde van de dag. Ook een klassiek schilderij met een protserige gouden lijst (uitbundig dus), misstaat niet in je Italiaanse paleis.
Het Roomse appartement van kunstenaar en designer Hervé van der Straeten hangt en staat vol grote kunstobjecten.
Italianen schuwen een sculptuur hier of daar niet. Appartement van Vincenzo de Cotiis in Milaan. Foto: Kasia Gatkowska, via Vogue Living Australia.
Dimore Gallery via H&M Home.
Tijdloos
Grappig genoeg zijn de verschillende kenmerken van de Italiaanse woonstijl nu juist
trending. Puur toeval, want de Italianen kiezen al eeuwen standvastig voor goed design en kwaliteit en zijn wars van trends. Ze staan bekend om hun tijdloosheid en altijd chique esthetiek. Overigens kregen we ter plekke geen antwoord op onze vraag. Waarom komt er toch zoveel goed design uit Italië? We laten het geheim onontrafeld, maar blijven wel kijken, naar de Italianen met hun goede smaak.
Verweerde muren, grote kunstobjecten, rijke materialen en een versleten authentieke parketvloer: Italiaans wonen in een notendop. Vincenzo de Cotiis in Milaan.
Interieurtrend: elegantie >
Italiaanse restaurants met een knap interieur >
Uniek designconcept in Venetië >