Tip 1: Donkere, diepe ruimtes zijn het meest geschikt
* Wanneer je je in de luxe situatie bevindt dat je kan kiezen uit verschillende ruimtes voor je thuisbioscoop, ga dan voor de meest donkere. Waar elke interior designer normaliter optimaal gebruik maakt van al het natuurlijk licht dat een ruimte invalt, kies je bij het inrichten van je eigen thuisbioscoop voor het tegenovergestelde. Een kelder of donkere zolder zijn prima opties. Zorg ervoor dat de kamer volledig te verduisteren is. Op binnenvallend licht zit je niet te wachten, zeker niet wanneer je volledig opgaat in een cliffhanger.
* Idealiter is de kamer wat dieper, zodat je er grote meubels in kwijt kan; het draait in deze ruimte immers om comfort. Het voordeel van een wat diepere kamer is ook, dat de beamer op ruime afstand van te projecteren muur bevestigd kan worden.
* De muur zonder - en anders met de minste - onderbrekingen als ramen of deurposten kies je als projectie- of televisiewand. Een veel gemaakte fout is projectiewanden wit te verven. Het probleem hiervan is, dat de witte ondergrond geen duidelijk contrast weer kan geven. Er bestaat speciale beamerverf met grijstint voor het beste, contrastrijke resultaat.
Tip 2: Kies een flexibele provider
De kans is groot dat je de ene maand meer, of op een andere manier gebruik maakt van je thuisbioscoop dan de andere. Door een flexibel abonnement af te sluiten houd je de kosten in de hand en bepaal je zelf welke diensten je wel en niet gebruikt.
Vodafone is een nieuwe speler op de markt van televisie, internet en bellen. Zo kan je ervoor kiezen eens een tijdje HBO of FOX Sports Eredivisie te ontvangen. Elke maand kan je hun TV- en beldiensten gratis aan- en uitzetten, terwijl je altijd geniet van 27 HD-zenders.
Tip 3: Zorg voor een echt bioscoopgevoel met goed beeld en geluid
* In de thuisbioscoop draait het om visuele en auditieve sensatie, dus mag je los gaan met 100-inch televisies en sterke boxen. Voor het meest optimale bioscoopeffect kies je voor een projector. Hiermee vul je de muur met een beeld van één tot wel vijf meter. Houd er rekening mee dat wanneer je het beeld groter projecteert (dus een grotere afstand tussen projector en wand) lage resolutie-opnames korrelig worden weergegeven. Idealiter hang je de beamer in een stellage aan het plafond. Test dus eerst een aantal films en series met verschillende beeldniveaus uit, voordat je de beamer definitief bevestigt.
* Laat je goed informeren over de aan te schaffen boxen en waar in de thuisbioscoop je ze plaatst. Afhankelijk van je wensen en budget kan je gaan voor een wat ingetogener systeem of juist voor een ultieme surround ervaring. Standaard worden er aan weerskanten van het scherm twee boxen geplaatst. Zorg ervoor dat ze naar binnen toe gericht staan, in rechte lijn met de positie waar vandaan je luistert. Een subwoofer zendt de lage tot zeer lage tonen uit en plaats je onder het scherm. De richtlijnen hiervoor zijn minder sterk, als je er maar voor zorgt dat je deze box niet in een hoek van de ruimte plaatst. Eventueel plaats je extra luidsprekers voor de dialoog en surround effecten links en rechts van de bank. Kies je voor het hele pakket laat je dan goed inlichten door een professional op dit gebied.
Tip 4: Comfortabele meubels
Wanneer je de apparatuur hebt geregeld, is het interieur aan de beurt. Afhankelijk van met hoeveel personen je gebruik wilt maken van de thuisbioscoop kies je voor een grote loungebank of voor in rijen opgestelde comfortabele filmstoelen, zoals je gewend bent uit de echte bioscoop. Houd er rekening mee dat je al snel meerdere uren in een bepaalde positie zit en de nodige support dus geen overbodige luxe is. Om je filmavondjes zo comfortabel mogelijk te maken, zorg je voor:
* Voldoende afstand tussen zitplaatsen en scherm, om nek- en oogklachten te voorkomen. Een oude stelregel voor de beste afstand is: ‘Driemaal de maat van het scherm’. Hoe groter het scherm, hoe verder je naar achter zit. Een grappig feitje is dat mannen gemiddeld graag 50 centimeter dichter bij het scherm zitten dan vrouwen!
* Zorg ervoor dat verlichting vanuit de bank of stoel te bedienen is, bijvoorbeeld met een afstandsbediening. Dimbaar licht werkt het meest comfortabel.
* Creëer een veilige plek voor drankjes en snacks. Bijvoorbeeld in de vorm van een bijzettafeltje.
* De nodige kussens en plaids zijn niet alleen erg comfortabel, ze zorgen ook voor de nodige sfeer in de ruimte.
Tip 5: Zorg voor sfeer
Ook al zullen de lichten vaak gedimd worden in je thuisbioscoop, het oog wil ook wat. Bekijk welke interieurstijl je in de rest van het huis toepast en trek deze door. Om te voorkomen dat er een galm in de ruimte klinkt, werk je bij voorkeur met veel stof en textuurrijke materialen.
* Vloerbedekking, dikke gordijnen - ook ter verduistering -, kussens en plaids 'absorberen' het geluid en voorkomen echo-vorming
* Beperk je met het toepassen van veel verschillende kleuren en patronen. Je wilt de focus leggen bij het beeldscherm. Zoek de spanning liever in het materiaalgebruik. Mix & match met texturen en materialen in complementaire kleuren.
Stijlen voor de thuisbioscoop
Industrieel
Nog steeds populair is de industriële look voor het interieur. De ultieme must have bij deze stijl is een stel vintage bioscoopstoelen. Misschien niet het meest comfortabele, maar voor de stijl van je thuisbios een absolute hit.
Boho chic
Denk patronen, bloemen, prints en franjes. Deze interieurstijl staat loodrecht tegenover de tip om het interieur van je thuisbios ingetogen te houden, maar ben je fan van deze stijl dan sla je deze tip gewoon even over.
American beauty
Chic, ingetogen en comfortabel. Deze typisch Amerikaanse interieurstijl doet het goed in je home cinema. Combineer comfortabele fauteuils in roomwit en zwart met zachte kleuraccenten. Of ga voor de klassieke variant, met diep rood en donker behang met paisley-patroon.
Modern
Heb je een modern ingericht interieur, trek deze stijl dan door in de thuisbioscoop. Strakke lijnen, ingetogen kleuren en gebruik weinig prints. Een grote, velour bank past perfect bij deze stijl en is vanwege de zachte stof een kadootje om op te zitten.
Waterballet
Wanneer budget en ruimte geen belemmering zijn bij het inrichten van je thuisbioscoop is
the sky the limit. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat. Zo zijn er mensen die het liefst vanuit een binnen- of buitenzwembad hun favoriete films bekijken.
Beeld: Pinterest.com
Tekst: Dit is een
sponsored story voor Vodafone Thuis.
Meer informatie over hun flexibele abonnementen op het gebied van tv, internet en bellen vind je op hun website.