Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence was aanwezig tijdens 3daysofdesign en dit zijn onze highlights

ReThink Project Kvadrat, Fernando Laposse - The Good Shepherd, 2024. Fotografie: Casper Sejersen
ReThink Project Kvadrat, Fernando Laposse - The Good Shepherd, 2024. Fotografie: Casper Sejersen

3daysofdesign, het jaarlijkse designevenement dat plaatsvindt in de stad Kopenhagen, trekt designliefhebbers, professionals en creatieve geesten van over de hele wereld. Het is een viering van Scandinavisch design en staat bekend om zijn inspirerende exposities, boeiende lezingen en verbluffende installaties.

Het thema van de elfde editie was "Dare to Dream". CEO Signe Byrdal Terenziani benadrukt dat samen durven dromen verandering teweegbrengt. Dromen leiden tot vernieuwende en betekenisvolle ideeën die ontwerpers en consumenten emotioneel verbinden. 3daysofdesign viert dit door een platform te bieden waar creatievelingen samenkomen met een focus op duurzaamheid en samenwerking.

Dit jaar waren er weer diverse merken die deelnamen aan 3daysofdesign, waaronder gevestigde namen en opkomende spelers in de designindustrie. Merken zoals Fritz Hansen, Audo, Carl Hansen & Søn en Kvadrat presenteerden hun nieuwste collecties en ontwerpen. We kregen de mogelijkheid om deze iconische merken van dichtbij te ervaren en de nieuwste ontwikkelingen in de designwereld te ontdekken. Van bijzondere verhalen tot eigentijdse samenwerkingen met kunstenaars, Residence was aanwezig en licht een aantal merken uit.

Audo Brasilia sofa, Androgyne bijzettafel en de interconnect kaarsenhouder. Fotografie: Audo
Audo Brasilia sofa, Androgyne bijzettafel en de interconnect kaarsenhouder. Fotografie: Audo
Audo Androgyne tafel, Penguin stoelen, Dancing hanglamp medium, Taper schaal. Fotografie: Audo
Audo Androgyne tafel, Penguin stoelen, Dancing hanglamp medium, Taper schaal. Fotografie: Audo

AUDO HOUSE
Audo House opende de deuren voor het jaarlijkse designfestival onder het thema "Shine A Light". Een nauwe band met de natuur en tijd doorbrengen binnenshuis hebben Noordse ontwerpers en ambachtslieden generaties lang geïnspireerd. Waaronder ook de designers van Audo: in samenwerking met Note Design Studio werd het vernieuwde Audo House onthuld met een frisse benadering van interieurdesign, ondersteund door een kleurenpallet waar lichtgeel de boventoon voerde. Allemaal met een knipoog naar Noordse roots en het zomerse licht van Scandinavië. Audo House geeft ook de mogelijkheid om in stijl te overnachten. De hotelkamers zijn te boeken via de site van Audo House. audocph.com

ReThink Project, Fernando Laposse - The Good Shepherd, 2024. Fotografie: Casper Sejersen
ReThink Project, Fernando Laposse - The Good Shepherd, 2024. Fotografie: Casper Sejersen

Kvadrat
Het Kvadrat Design Project van dit jaar, genaamd ReThink, draait om een nieuwe benadering van duurzaamheid. In plaats van dat het textiel en de materialen van Kvadrat het onderwerp zijn, dienen ze als medium voor de twaalf deelnemende ontwerpers en kunstenaars van dit project. Eén van de deelnemers was de Mexicaanse ontwerper Fernando Laposse. Hij transformeert natuurlijke vezels zoals maïsschillen en sisal tot designstukken en nieuwe materialen. Zijn werk, zoals het Totomoxtle-project, creëert werkgelegenheid en revitaliseert traditionele landbouwpraktijken.

Laposse liet zich inspireren door zijn Mexicaanse erfgoed en presenteerde "The Good Shepherd", een speelse schommelbank die doet denken aan de historische manier van het hoeden van schapen te paard. Zijn onderzoek naar de verbinding tussen plattelandsgemeenschappen en natuur zorgde voor de bewuste keuze om de wolproducten van Kvadrat te gebruiken. Deze zijn afhankelijk van duurzaam graslandbeheer. Voor Laposse is het produceren van wol en het schapen hoeden diep geworteld in de menselijke geschiedenis en verbindt het ons met de natuur.

"The Good Shepherd" bevat elementen van zowel een paard als een schaap. Het silhouet van de bank lijkt op dat van een paard van bovenaf gezien. Het houten zadel inclusief hoorn is geïnspireerd op zadels van Mexicaanse Vaqueros. De bank is bedekt met geknoopt sisal, een vezel afkomstig van agaveplanten die Laposse teelt in een project voor land- en gemeenschapsherstel in Mexico. Na wassen en drogen krijgt de sisal een lichte kleur, die Laposse "veganistisch paardenhaar" noemt.

Karl Salmonsson, 3DD, NoDe Exhibition. Fotografie: Nordic Design.
Karl Salmonsson, 3DD, NoDe Exhibition. Fotografie: Nordic Design.
Anton Mikkonen. Fotografie: NoDe Exhibition
Anton Mikkonen. Fotografie: NoDe Exhibition

NoDe
House of Nordic Design presenteerde de NoDe tentoonstelling gecureerd door Natalia Sánchez. Een verzameling van creaties van opkomend ontwerptalent uit Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden. De tentoonstelling liet op een speelse wijze innovatieve en gepassioneerde werken van 28 jonge ontwerpers zien die de toekomst van Scandinavisch design vertegenwoordigen.

De NoDe tentoonstelling werd gehouden in een oud atelier waar de werken van de volgende generatie Scandinavische ontwerpers goed tot hun recht kwamen. Elk stuk in de tentoonstelling bood een frisse kijk op design, allemaal met een knipoog naar traditionele ambacht. Variërend van meubels en verlichting tot conceptuele stukken. Een mooi initiatief om jonge kunstenaars en designers een podium te geven.

De expositie van Robin Day. Fotografie: &Tradition
De expositie van Robin Day. Fotografie: &Tradition

&Tradition
Een bekende naam in de designwereld: &Tradition presenteerde ter ere van Robin Day een tentoonstelling gewijd aan het leven en werk van de belangrijke figuur in het Britse meubelontwerp van de twintigste eeuw. 

In 1948 won de ontwerper de eerste prijs van een belangrijke meubelwedstrijd van het Museum of Modern Art in New York, samen met Clive Latimer. Dit opende deuren naar vele prestigieuze samenwerkingen en opdrachten. Een van deze samenwerkingen resulteerde in de Hillestak-serie. De vroege meubelcollectie van Day is door &Tradition, na meer dan zeventig jaar, opnieuw uitgebracht onder de nieuwe naam: Daystak. Zijn vrouw, Lucienne Day, was ook vertegenwoordigd in de tentoonstelling met haar tijdloze textielprints.

Naast de expositie van Day werd ook werk getoond van samenwerkingen tussen &Tradition en designers Luca Nichetto en Anderssen & Voll. Door het gebouw waren ruimtes ingericht waar een verzameling van het werk van de ontwerpers te zien was. Van iconische - miniatuur - meubels zoals de bank Inland van Andersson & Volll tot 3D sculpturale elementen van Luca Nichetto. Wederom een inspirerende omgeving met veel spannende en inspirerende elementen. Well done!

Carl Hansen & Søn
De flagship store van Carl Hansen & Søn in het hart van Kopenhagen werd omgetoverd tot de tentoonstelling "Shaping the Future". Het Deense meubelmerk nam ons mee op reis door meer dan een eeuw aan meubelgeschiedenis met passie voor ambachtelijk vakmanschap. De ontwerpen van Hans J. Wegner werden op een wonderlijke manier tentoongesteld, door prachtige installaties die de meubels letterlijk en figuurlijk op een voetstuk plaatsten. Daarnaast omvatte de tentoonstelling ook designs van gerenommeerde ontwerpers zoals Kaare Klint, Poul Kjærholm, Vilhelm Lauritzen, Ole Wanscher en Børge Mogensen. 

De outdoor collectie van Fritz Hansen. Fotgrafie: Laura Stamer
De outdoor collectie van Fritz Hansen. Fotgrafie: Laura Stamer
De blauwe meubels steken mooi af tegen het groen. Fotgrafie: Laura Stamer
De blauwe meubels steken mooi af tegen het groen. Fotgrafie: Laura Stamer
De blauwe meubels steken mooi af tegen het groen. Fotografie: Laura Stamer
De blauwe meubels steken mooi af tegen het groen. Fotografie: Laura Stamer

Fritz Hansen
Het Deense meubelbedrijf presenteerde de nieuwe collectie in de tentoonstelling "Islands of Wellbeing". De expositie vond plaats op drie locaties: Operaparken, Væksthuset en Papirøen. Deze nieuwe gebouwen zijn ontworpen door Cobe Architects en boden een prachtige achtergrond voor het design in hospitality, werkplekken en buitenruimtes.

In de parkeergarage van de Opera, vertelde de Creative Experience Director Christian Andresen hoe ze met hun meubels esthetische eilanden van welzijn hebben gecreëerd. We zagen nieuwe ontwerpen van Cecilie Manz en een nooit eerder uitgebrachte lounge stoel van Poul Kjærholm. In Operaparken ging het om buiten loungen, met meubels tussen de bloeiende natuur. 

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top